Ještě více ostrované

Zatímco většina lidí na Sao Miguelu zná Českou republiku (říkají “Republika Čšéka”) a docela dost z nich bylo na výletě v Praze (“Prága”), kde se jim moc líbilo – a pokud to navíc bylo v zimě, tak si tito návštěvníci odnesli hluboké zážitky ze setkání s mrazem – my nevíme nebo alespoň z počátku jsme nevěděli o místních končinách nic moc. Dokonce ani co jsou Azorské ostrovy vlastně zač. Když tu hodláme bydlet, musíme se nejen naučit místní krkolomný, neuchopitelný a nezapamatovatelný jazyk, který zní jako kombinace korejštiny, srbštiny a portugalštiny, ale také potřebujeme znát místní historii, zvyklosti a tradice. Tyhle mezery se snažíme stále doplňovat.

Pokračovat ve čtení “Ještě více ostrované”

Prázdniny – část 2

Abychom vhodně navázali na vyprávění o zážitcích, které jsme s holkami na ostrově zažili a zmínili minule, nesmíme zapomenout popsat exkluzivní cesty k moři přes uzemí našeho souseda, hned za lesem. Hodný Gilberto nám stihl domluvit svolení přes sousedův pozemek procházet a my tak máme nejbližší cestu k moři volnou. Měsíce s sebou nosíme do portugalštiny přeložený text s onou žádostí o povolení… a Gilberto nám ten souhlas vyřídil mezitím sám.

Pokračovat ve čtení “Prázdniny – část 2”

Prázdniny – část 1

Tak nám uběhl nějaký čas, kdy jsme byli trochu více vytíženi návštěvou, a teď můžeme dohnat naše mezery a zase něco napsat na stránky. Někteří z vás se už začínali bát, co se s námi stalo, když nepřibývaly další příspěvky – a tak psali nebo volali. Bylo to veselé a opravdu potěšilo, že vás čtení o našich životech baví a když s tím na chvilku přestaneme, máte o nás i strach – moc děkujeme 🙂 Stalo se toho hodně, tak alou ten výpadek napravit…

Pokračovat ve čtení “Prázdniny – část 1”